Soorten koffiemachines

Koffie kan je op verschillende manieren zetten. Hier vind je een omschrijving van de meest voorkomende soorten koffiemachines met hun voor- en nadelen.

Volautomaat koffiemachines

Met een volautomaat kan je heel eenvoudig snel verse koffie maken! Volautomaten malen de koffiebonen en zetten daarna verse koffie. Drink je graag koffie, maar heb je geen tijd of zin zelf te malen en te zetten? Dan ben je het beste af met een volautomaat koffiemachine. Je haalt niet de maximale smaak uit je koffie, maar kunt wel genieten van gemak en snelheid.

Voordelen: Nadelen:
Altijd verse koffie Haalt niet de maximale smaak uit de koffie
Eenvoudig in het gebruik Heeft meer specialistisch onderhoud nodig
Snel Lawaaierige bonenmaler
Smaak volledig instelbaar Storingsgevoeliger
Zelf kiezen welke bonen je gebruikt  
Reinigings- en ontkalkingssysteem  
   

 

Filterkoffie met de machine

Filterkoffie is niet voor niets populair. Het is een goede manier om kwaliteitskoffie te maken zonder al te veel poespas. Je vult het reservoir met water, doet de koffie in het filter en de machine doet de rest. Zo zet je eenvoudig meerdere kopjes koffie. 

Voordelen: Nadelen:
Envoudig in gebruik Het duurt langer
Meerdere koppen tegelijk zetten  
Koffiesterkte makkelijk aan te passen  
Verse koffie  

Filter koffiezetapparaat

Filterkoffie met de hand zetten is dé manier om het maximale uit je filterkoffie te halen. Het zetten van koffie op deze manier noemt men ook wel Slow-Coffee. Er zijn verschillende apparaten te krijgen om met de hand filterkoffie te zetten. Enkele voorbeelden zijn de Chemex, de Hario V60 en de Kalita Wave. Kenmerkend zijn de filterdragers en de bijbehorende filters. Het verschil in uitvoering van het filter en de filterdrager maakt dat de koffie's in elk van deze apparaten anders smaken. Ideaal voor de echte koffieliefhebber die graag experimenteert.

Voordelen: Nadelen:
Haalt de maximale smaak uit filterkoffie Vraagt de nodige kennis
Koffiesterkte makkelijk aan te passen Kost meer tijd om te bereiden
Verse koffie  

Espressomachine

Met een espressomachine heb je alles zelf in de hand, zeker als je er een aparte koffiemolen bij hebt. Je kiest zelf hoeveel koffie je gebruikt en hoe je de koffie maalt. Zo bepaal je precies hoe je koffie uiteindelijk smaakt. Het gebruik van een espressomachine vergt meer aandacht en tijd, maar het resultaat in het kopje is er ook naar. Wil je het maximale uit je koffie halen, dan is dit absoluut de machine voor jou.

Voordelen: Nadelen:
Haalt de maximale smaak uit de koffie Heeft een leercurve
Alles naar eigen smaak instellen Kost iets meer tijd
Minder storingsgevoelig  Handmatig ontkalken

Nespresso, Senseo, Senseo Sarista en andere pad- en cup-machines

Er zijn natuurlijk ook nog machines met koffiepads of koffiecupjes. Deze zijn erg handig in het gebruik en de koffie is snel gezet. Een bijkomend voordel is dat ze makkelijk schoon te maken zijn, omdat er geen losse koffie wordt gebruikt. Daar staat tegenover dat er geen sprake is van verse koffie en de smaak verre van optimaal is.

Voordelen: Nadelen:
Eenvoudig in het gebruik Haalt niet de maximale smaak uit de koffie
Snel Geen verse koffie
Makkelijk schoon te maken Geen eigen koffie; beperkte keuze in smaak