Tanzania

Vlag van TanzaniaTanzania is een onafhankelijk land in Oost-Afrika. Het land grenst aan Congo-Kinshasa, Rwanda en Burundi in het westen; Oeganda en Kenia in het noorden; en Mozambique, Malawi en Zambia in het zuiden. De hoofdstad is Dodoma, maar de grootste stad is Dar es Salaam.

Koffie is Tanzania's hoofd export product naast sisal en thee. Tanzania exporteerde in 2012 66.204 Ton koffie goed voor een de tweeëntwintigste (22) plaats op de lijst van koffie exporterende landen (Bron. FAOstat een site van het FAO). Bijna 75% van de bevolking leeft van de landbouw. Waar koffie naast katoen, cashew, sisal, tabak, thee, kokosnoten, kruidnagel, groenten en fruit. en groot onderdeel van is.

Koffie uit Tanzania staat bekend om zijn zachte aciditeit en volle aroma. Uit Tanzania komen ook veel zogenaamde Peaberries of parelbonen. Bij Peaberries / Parelbonen ontwikkeld zich slechts een "pit" in de koffie bes. Hierdoor krijg je mooie ronde koffieboontjes. Dit in tegenstelling to de"reguliere boontjes met een vlakke kant die met een die met z'n tweeën uit de bes komen. Een grote deel van de koffie uit Tanzania groeit tegen de flanken van de Kilimanjaro. Maar ook in de in de regio's rond de grens met Zambia, Congo en Rwanda zijn koffie plantages te vinden.

Als koffie uit Tanzania heb ik een koffie ingekocht bij een organisatie die direct samen werkt met met kleine, onafhankelijke boerengroepen en -coöperaties. Zij kunnen boeren door de opbouw van lange-termijn relaties, een stabiele en betere prijs garanderen. Bovendien hebben zij zich ten doel gesteld een deel van de winst terug te laten vloeien naar de boeren door ondersteuning te bieden bij het produceren van de beste kwaliteit koffie.

Google Map of Tanzania

Algemeen;

Officiële landstaal; Swahili, Engels
Hoofdstad; Dodoma
Oppervlakte; 945.087 km²
                      (Nederland 37.354)
Inwoners; 49.250.000 
                      (Nederland 16.805.037)

Lijst van koffie producerende landen (78);

1ste Brazil 3.037.534 Ton
2de Vietnam 1.292.389 Ton
3de Indonesia 657.200 Ton
22ste Tanzania 66.204 Ton