Koffie proeven

Koffie proeven wordt door professionals Cuppen genoemd. Tijdens het Cuppen van koffies onderzoekken we de smaak en het aroma van verse koffie. Dit wordt gedaan om een ​​gebrande koffie monster te testen om te besluiten of we hij goed genoeg is voor jullie. Cuppen doen we ook om de kwaliteit en consistentie van de koffie die we leveren te controleren.

Luid slurpen

De standaard koffie cupping procedure bestaat uit; ruiken aan de koffie en het onder luid geslurp te proeven. Door de koffie van een lepel op te slurpen mengt het zich met lucht en wordt de hele binnen kant van de mond bedekt met een laagje koffie. Door dit te doen kan je alle aspecten van de koffie beoordelen.

De punten waarop een koffie beoordeeld wordt zijn; Body (textuur of mondgevoel), zoetheid, zuurheid, smaak en nasmaak. Door op deze manier maakt te cuppen is het mogelijk om eventuele gebreken op te sporen in de koffie die niet merkbaar zou zijn geweest in de groene bonen.

Geur, smaak en mondgevoel

Hieronder staan ​​een aantal geuren, smaken en mond-voel indicatoren waar we op letten bij het cuppen van koffie:

Aroma's:

Dier-achtige: natte vacht, zweet, leder huiden - niet per se als negatief, maar over het algemeen gebruikt om sterke notities beschrijven

Assig: geur van een asbak, niet als negatief kenmerk maar de mate van roosteren aan te geven

Verbrand / Smokey: verbrande hout geur, vaak gebruikt om de mate van roosteren aan te geven. vaker te vinden in het donker geroosterd of in de oven geroosterde koffie

Chemisch / Medicinaal: gebruikt om koffie die aroma's zoals rio smaak, chemische residuen of zeer aromatische en vluchtige koffie te beschrijven.

Chocolade-achtige: aroma en de smaak van cacaopoeder en chocolade

Karamel: geur en smaak geproduceerd met karameliseren suiker zonder te verbranden.

Granen / Malty / Toast-achtige: een graan soortig

Aards: geur van verse, natte bodem of sommige mensen zou zelfs zeggen dat de geur van humus. Soms wordt geassocieerd met schimmels en rauwe aardappel smaak.

Bloemen: in verband met de lichte geur van bloemen: kamperfoelie, jasmijn, paardenbloem, brandnetels. intense fruitige of groene aromas worden ervaren.

Fruity / Citrus: natuurlijke aroma van bessen. De meeste koffies met citrus kenmerken over het algemeen hoog in zuurgraad te zijn. Hiermee wordt niet een onrijpe of overrijpe vrucht bedoelt.

Grassig / Groen / Kruiden: de geur van vers gemaaid gras, frisse groene gras of kruiden

Nutty: aroma en de smaak van verse noten - niet ranzig noten of bittere amandelen

Ranzig / Rotten: Rancid is een indicator van de vetverbranding (ranzig noten) en verrot is verslechterd groenten.

Rubberachtige: geur van warme banden, elastiekjes. Het is niet noodzakelijk als een negatief kenmerk, maar het is een sterke één.

Spicy: geur van zoete specerijen, zoals kruidnagel, kaneel en piment. Deze term is niet hartige kruiden beschrijven.

Tabak: geur en smaak van verse tabak - maar niet te verwarren met grauwe, verbrande tabak.

Winey: een combinatie van geur, smaak en mond-gevoel als bij het drinken van wijn. Sterk zuur / fruitige noten worden gevonden. Voorzichtig niet te verwarren met een zure / gefermenteerde smaak.

Woody: geur van droog hout, een eiken vat of zelfs karton papier

Smaak:

Zuurgraad: Wenselijk scherp en aangename smaak niet een-over gefermenteerde zure smaak.

Bitterheid: Smaak wenselijk geacht tot een bepaald niveau te zijn. Bitterheid wordt beïnvloed door de mate van gebraden en het brouwen gebruikte methode.

Sweetness: Afgeleid door de oplossingen van sucrose of fructose, die associëren met zoete aroma zijn, zoals fruitige, chocolade en karamel.

Saltines: Ook bekend als de Umami smaak.

Zuurheid: overdreven scherp, bijten en onaangename smaak. Soms geassocieerd met het aroma van gefermenteerde koffie.

Mondgevoel:

Lichaam: omschrijving van de fysische eigenschappen van de koffie.

Samentrekking: eigenschappen van nasmaak, die een droog gevoel in de mond ontstaat. Dit kenmerk is ongewenst in de koffie.