Hoe wordt cafeïne vrije koffie gemaakt

Normaal zit er in elke koffie cafeïne, helaas kan niet iedereen goed tegen cafeïne. Gelukkig zijn er methodes ontwikkeld om de cafeïne uit de koffie te halen. Honderdprocent verwijderen van cafeïne uit de koffie is niet mogelijk. In EU landen mag er niet meer dan 0.1% caffeine in geroosterde koffiebonen zitten. Cafeïne vrije koffie od Decafe is dus koffie waar bijna geen cafeïne meer in zit.

Hoewel we op dit moment nog geen cafeïne vrije koffie in het assortiment hebben willen we toch graag met je delen hoe dit gedaan wordt. Er zijn vier gebruikte methodes om decafe koffie te maken.

De Zwitserse watermethode

Bij deze methode worden groene koffiebonen geweekt in heet water tot alle cafeïne is vrijgekomen en het water verzadigd is met koffie aroma’s. De koffiebonen worden vervolgens weggegooid en de cafeïne wordt met koolstoffilters uit het water gefilterd. Bij het gearomatiseerde water wordt een nieuwe lading koffiebonen gegooid. Omdat het water verzadigd is van de koffiearoma's, wordt nu alleen nog de cafeïne opgenomen. Dit proces wordt herhaald tot 99,9% van de cafeïne is verwijderd waarna de koffie uit de tanks gehaald wordt en gedroogd wordt. Voordeel van deze methode is dat de geur en smaak van de koffie wrijvel in tact blijft.

De rechtstreekse methode

Hier worden de koffiebonen eerst 30 minuten gestoomd om daarna tien uur lang met dichloormethaan of ethylacetaat gewarren te worden. Ethylacetaat is een natuurproduct en komt in verscheidene fruit- en groentesoorten voor. Vanwegen de schaarsheid wordt er echter vaak een kunstmatige variant gebruikt.

De indirecte methode

Bij de indirecte methode zet men als het ware een pot sterke koffie waar vervolgens de cafeïne uit wordt gefilterd met dichloormethaan of ethylacetaat. Net als bij de rechtstreekse methode. Het oplosmiddel laat men verdampen. Dit “koffie” water wordt vervolgens weer bij een nieuwe lading koffiebonen gebruikt. Als er na een aantal keren een evenwichtstoestand bereikt is waarbij het water verzadigd is met koffie geur- en smaakstoffen wordt alleen nog cafeïne onttrokken aan de nieuwe bonen hierdoor blijven de smaak- en geurstoffen beter behouden.

De CO2 methode

De koffiebonen worden ook hier eerst gestoomd waarna ze in een een bad vloeibare koolstofdioxide worden gedompeld onder een druk van 73 tot 300 atmosfeer. De CO2 met daarin opgelost de cafeïne wordt vervolgens verwijderd van de bonen. Vervolgens zijn er twee manieren om het proces voort te zetten.  

Bij de eerste manier wordt de druk gedeeltelijk losgelaten zodat de CO2 verdampt en de cafeïne kan worden opgevangen. Bij de In het tweede methode blijft de CO2 onder druk en wordt het door een filter gehaald om de cafeïne te verwijderen. De CO2 methode heeft als voordeel dat er geen giftige oplosmiddelen aan te pas komen.

De triglyceridemethode

Ook bij deze methode worden de ongeroosterde koffiebonen in een tank heet water geweekt zodat de cafeïne naar het oppervlak van de koffiebonen komt . Een andere container worden ze in koffieoliën ondergedompeld. De koffieolien, gewonnen uit koffiegruis, bevatten van zich zelf triglyceride. De triglyceride in de oliën nemen vervolgens de caffeine op zonder het aroma aan te tasten.

Lees ook;