Hoe kan je koffie het beste bewaren?

Koffie die je koopt drink je niet in een keer op maar je wil ook geen oude muffe koffie. Hoe kan je koffie zo bewaren dat het het langst goed blijft? In het kort; door de koffie te beschermen tegen lucht, vocht en warmte. Je kan jouw koffie dus het beste op een koele, droge, luchtdichte plek bewaren.

Lucht

Net als bij andere levensmiddelen is contact met lucht funnest voor de versheid van je koffie. In lucht zit zuurstof en zuurstof gaat graag chemische verbindingen aan met andere stoffen, dit heet oxideren. Door oxidatie gaat de smaak van de koffie achteruit. Het is dus belangrijk om jou koffie goed te beschermen tegen lucht. 

Koop je gemalen koffie? Laat het dan in het pak zitten waarin je ze gekocht hebt en pers elke keer de lucht er uit en rol de zak van bovenaf dicht. De zakken waar de koffie in zit hebben een speciale barrier die lucht buiten sluit. Als je de gemalen koffie overgiet in een andere bak of pot komt elk korreltje koffie extra in contact met lucht en vocht. Hierdoor daar de smaak van de koffie super snel achteruit. Je kunt wel de koffie bewaren door het met zak en al in een luchtdichte container doen.

Vocht

Koffie is hygroscopisch, en neemt dus graag vocht op. Hiermee wil je wachten tot je koffie gaat zetten anders raak je de lekkere aromas kwijt voor je er zelf van kan genieten. Als je je koffiebonen in een vochtige omgeving bewaart gaat de kwaliteit dus ook achteruit. 

De koelkast en de vriezer zijn absoluut off-limits voor je koffiebonen. Het is er veel te vochtig. Bovendien neemt koffie samen met het vocht ook veel te makkelijk smaakjes over van andere spullen in de koelkast. Bij het bevriezen van de koffiebonen tast je de structuur en de vetten in de koffiebonen aan. Hier komt bij dat zodra je ze ontdooit er condens en dus vocht op de koffiebonen komt en dat wil je juist voorkomen.

Warmte

Alsof lucht en vocht alleen al niet genoeg zijn is er ook nog warmte. Waar wij in de warm weer wat trager worden gaat oxitadtie juist sneller bij hogere temperaturen. Zorg dus dat je je koffiebonen op een koele plaats bewaard. Niet in de volle zon of in een kast naast de oven of in de buurt van het gasfornuis of je espressomachine.

Heb je een espressomachine met ingebouwde koffiemolen houd er dan rekening mee dat je espressomachine warm wordt en je koffiebonen dus aan de hoge warmte van de machine blootgesteld worden. De koffie geur die ke ruik als je bij de machine staat is natuurlijk heel lekker maar wat je ruikt komt niet meer in je kopje. Voorkom dus oude muffe koffiebonen door niet alles in het bonen reservoir te gooien maar alleen iets meer dan je direct nodig hebt. 

Samenvattend; De beste plek om je koffie te bewaren is een koele droge lucht dichte plek!

Supertip!

Koffie bonen correct bewaren helpt een hoop om het lekkerder te houden maar wat echt helpt is om niet teveel koffie tegelijk te kopen. Een mooie richtlijn is om niet meer koffie te kopen dan je in een maand op maakt.