De koffieplantage

Opkweeken van baby koffieplantjes in de nurseryHet stimulerend effect van koffie werd waarschijnlijk voor het eerst ontdekt door een geiten herder in de noordoostelijke regio van wat nu Ethiopië heet. Volgens de legende begonnen zijn geiten te dansen na het eten van de koffiebessen. Het verbouwen van koffie op koffieplantages vond het eerst plaats in Arabië en het eerste bewijs van koffie als drank verschijnt in het midden van de 15e eeuw in Jemen. De consumptie van koffie en de teelt verspreid zich vandaaruit naar India en vervolgens naar Italië en zo naar Europa en de rest van de wereld.

Klimaat

Koffieplanten worden verbouwd op koffieplantages in meer dan 70 landen die voornamelijk in de buurt van de evenaar in Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en Afrika liggen. Arabicabomen hebben ongeveer zeven jaar nodig voor ze hun maximale productie capaciteit bereiken, Een koffiestruik produceert ongeveer een pond gebrande koffie per jaar. De koffiestruik doet het goed bij een gemiddede jaarlijkse regenvan van 1 en 1,5 meter regen, het kan lage temperaturen goed verdragen, maar kan niet tegen vorst. De ideale temperatuur ligt rond de 20°C. Arabica wordt het meest geteeld op hoogtes tussen 1300 en 1500m. maar er zijn ook boerderijen die op zeeniveau of en zelfs op hoogtes van 2800m liggen.

Opkweken en overplanten

Schaduw bomen beschermen de koffiestruiken van te veel zonOp de koffieplantages begint het telen van koffie met de hoop, zorg en aandacht. Op de traditionele manier  van koffieplanten werden er zo’n 15 zaden in een gat begraven in het begin van het regenseizoen en hoopte men op een koffieplant een ​​paar maanden later. Vaak kwam slechts 50% van de zaden to kiemen de rest ging verloren. Een moderne en meer effectieve techniek voor het telen van koffie is om de zaailingen op te kweken in een kweekerij en dan buiten te herplanten als ze na zes tot twaalf maanden sterke en stabiel zijn.

De koffieplant, een stuik, wordt over het algemeen zo gesnoeid dat hij niet groter wordt dan een meter of 2,5m. Elke vier tot vijf jaar wordt hij zelfs helemaat tot de grond terug gesnoeid. Zo wordt de stuik ontnaan van het teveel aan verhouderde, verhoute takken en kan hij er weer even tegenaan. Een goed onderhouden koffiestruik kan wel 30 jaar vollop koffie produceren.

In tegenstelling tot Robusta wordt Arabica koffie het liefst gekweekt in de schaduw. Hiervoor worden speciaal schaduwbomen gekweekt zo ontstaat er een mens aangeplant bos van bomen die de koffiestruiken van schaduw  voorzien. Bijkomend voordeel is dat zo op de koffieplantage de oorpronkelijke flora en fauna niet  verstoord wordt door de teelt van een gewas.

Bloesems

Bloesems aan de takken van een koffiestruikZodra de koffiestruiken tussen de twee en vier jaar oud zijn, beginnen ze te kleine, witte, sterk geurende bloesem te produceren. De zoete geur lijkt op die van jasmijn bloesem en vult de lucht op en rond de koffieplantage. Deze bloesem is het begin van de Koffiebes. Het bloesemen duurt slechts een paar dagen. Als de bloesem weg is blijven aleen de dikke donkergroene bladeren van de koffie struik over. Tot de besjes aan de takken verschijnen waar eerst de bloesem zat. De koffie bes heeft zon zes tot acht maanden nodig om te rijpen.

Plukken

Tijdens het rijpen zijn ze gevoelig voor schade door het weer, regen (of het ontbreken daarvan), hagel en insecten die van de besjes eten. Gedurende deze tijd, zijn de boeren bezig zorgvuldig voor  hun koffieplantage en koffieplanten te zorgen en hopen op de best mogelijke omstandigheden. De koffiebessen zijn eerste groen en naar mate ze rijper worden veranderen via geel tot licht rood en tenslotte een diep glanzend rode kleur. Dat is het moment dat ze klaar zijn op gepukt te worden. Een koffietak kan op het zelfde moment zowel rijpe als onrijpe vruchten bevatten. Dit is de waarom alle kwaliteits koffie wordt met de hand geoogst. vandaar dat er aan dezelfde bomen meerdere malen geplukt wordt en aleen de rijpe besjes mee genomen worden. De rode bessen bevatten meer aromatische olieen en minder organische zuren waardoor ze meer aroma hebben en meer gebalanceerd van smaak zijn. Groene of onrijpe bessen worden gekenmerkt door bittere/wrange smaak en een scherpe onprettige geur.