De koffie dry-mill

De Dry-mill dit is de laatste productie stap die de koffieboontjes doorstaan voor ze verscheept worden richting jou favorite koffieblanderij.

Pellen

Koffiezakken in het warenhuis van de dry-millNadat de koffie de juiste vochtigheid berijkt heeft wordt het naar de dry-mill verstuurt waar het als eerst ontdaan wordt van het laatste laagje; parchment. Door de koffie door een pelmachine, te halen komt de groene koffieboon waar het ons om te doen is tevoorschijn.

In de Dry-mill vinden de de laatste fases van de productie van groene koffie plaats, het omvat het verwijderen van de laatste lagen van de koffie, sorteren en voorbereiden van de bonen voor verzending. De eerste stap heet 'hullen', de gedroogde huls van de boon afpellen. Dit hulsje heet ook wel perkament en wordt verwijderd van de koffieboon met behulp van pelmachines, dit kunnen eenvoudige molenstenen zijn of geavanceerde machines die zachtjes over de koffie schuren.

Sorteren

Koffie sorteren op maatEén van deze machines blaast de bonen in de lucht, de zwaardere boontjes landen dichter bij dan de lichtere die verder weg geblazen worden. Een andere machine wordt gebruikt om de bonen door verschillende maten zeven teDe meeste hoge kwaliteit koffie gaat vervolgens door nog een aantal machines. Dit om de koffie te sorteren op grootte en dichtheid van bonen. Tijden deze stap wordt ook ongewenste deeltjes verwijderd die met de koffie vermengd zijn tijdens het drogen van de koffies op de patio's. Weer een andere machine werkt op vibraties zo worden de zwaardere boontjes met meer smaak op zwaartekracht gescheiden van de lichtere boontjes met een lagere kwaliteit.

Op kleur sorteren is het lastigste en misschien wel het belangrijkste van al het sorteren en schoonmaken. De meeste hoge kwaliteit koffie zijn met de hand op kleur gesorteerd, dit werk wordt vaak door teams van vrouwen gedaan. Vrouwen zien meer kleur nuances en ze pikken er dan ook fijloos verkleurde of defecte bonen uit. Hierdoor blijven alleen de beste bonen over om verpakt te worden. Er bestaan ook machines die op kleur kunnen selecteren maar die zijn erg duur en worden nog niet overal ingezet.

Verpakken

Printen van de koffiezakkenDe koffie wordt vervolgens opgeslagen in jutte maar steeds vaker ook in speciale Grain Pro zakken. Grain Pro zakken zijn plasticke zakken met meerdere lagen die de versheid en aroma van de groene koffie’s langer op peil houden tijdens het transport.