Wat is een flat white

door Paul Velder 09 januari, 2017

Wat is een flat white?

Ik ben de laatste tijd flink bezig uit te leggen wat de verschillende koffiedrankjes zijn en wat het verschil is tussen deze drankjes. Ik moet toegeven dat ik de flat white even heb laten liggen, maar het is nu dan toch tijd hem op te pakken. Wat is een flat white?

Dat het een warm drankje is gebaseerd op melk en espresso, staat vast. Verder lijkt alles een punt van discussie te zijn. Hoeveel espresso zit er in; enkele shot, dubbele shot, ristretto? Hoeveel melk, hoeveel schuim en wat is de verhouding? Zeg het maar. Zelfs de vraag waar een flat white vandaan komt levert verschillende antwoorden op.

Waar is de flat white ontstaan?

Hier gaat het al mis. De flat white komt waarschijnlijk uit Wellington, Nieuw-Zeeland. Hier vind je volgens velen de lekkerste flat whites. Toch strijden twee Australische steden om de eer. In Sidney zeggen ze al sinds begin jaren tachtig flat whites te drinken. Terwijl liefhebbers in Melbourne beweren dat ze er voor de jaren zeventig al van genoten. Daar gaan we dus niet uitkomen, maar we kunnen wel concluderen: de flat white komt uit de Pacific.

De flat white zelf

Het is dus in ieder geval een espresso met melk en schuim. Een latte, cortado en een cappuccino zijn dat ook, dus wat maakt een flat white nu dan een flat white? Ik heb hier en daar wat rondgevraagd. Het resultaat? Ondanks de verschillen in de antwoorden, vindt iedereen het belangrijk dat:
- de smaak van de espresso meer tot zijn recht komt dan in een cappuccino of een latte
- er minder schuim in zit dan bij een cappuccino
- er meer melk dan schuim in zit dan bij een cappuccino
- de schuim bij een flat white fijner is dan bij een latte of cappuccino

Conclusie

Een ding is duidelijk, vragen om een flat white geeft niet altijd hetzelfde in je kopje. Vraag je mij wat een flat white is, dan is het antwoord: een dubbele naked espresso met daarop gestoomde melk met een laagje fijne microschuim van ongeveer ½ tot ¾ centimeter. Maar dat ben ik, wat vind jij?
Paul Velder
Paul Velder

Auteur