Wat heb ik nodig om een goede espresso te maken?

door Paul Velder 01 oktober, 2016

Italië is de bakermat van de moderne espresso. Om deze vraag te beantwoorden kijken we dus naar de Italianen. Mogelijk heb je gehoord van de Italiaanse 5 M’en. Er zijn vijf elementen die in het Italiaans met een M beginnen en helpen te bepalen of je espresso goed wordt of niet. 

Mano di maestro

De geoefende hand van de meester. Van alle vijf punten vind ik dit de belangrijkste. Niet iedereen kan thuis de ideale espresso set-up hebben staan, als er al zoiets bestaat. Toch kan je met de juiste kennis en kunde ook in je eigen keuken goede espresso maken.

Miscela

Dit is Italiaans voor melange, maar of het een espresso melange of single origin koffie is maakt niet niet zoveel uit. Het gaat er om dat je de juiste espresso koffie kiest. Belangrijk is dat deze vers is en rijp voor het maken van espresso's.

Macchina

De machine. Zorg voor de juiste apparatuur. Een echte espresso maak je met een espressomachine die voldoet aan bepaalde technische eisen. Er is een hoop keus op de markt, maar met een paar tips is het mogelijk de juiste machine te kiezen. Zo kan je zelf ook goede espresso maken.

Macinadosatore

De koffiemolen is ook een van de pilaren om een goede espresso te maken. Belangrijk is een molen te hebben waarmee je fijn genoeg en zo constant mogelijk kunt malen. Heb je nog geen molen, dan is dit de grootste stap in het verbeteren van de kwaliteit van je espresso's. Tips voor het vinden van de juiste molen vind je hier.

Manutenzione

Onderhoud. Zorg dat je apparatuur goed onderhouden is. Is je esperssomachine schoon, haalt hij de juiste druk en is de temperatuur in orde? Dit zijn belangrijke punten, maar ook je koffiemolen moet in topconditie zijn. Zijn de maalstenen nog scherp genoeg en zit er geen oud maalsel in de maalkamer?

Kortom

Wil je een goede espresso maken, dan heb je naast kennis en kunde ook een goede espresso koffie, espressomachine en koffiemolen nodig. Bovendien moet je zorgen dat alles schoon en onderhouden blijft. Om al deze elementen echt goed te implementeren, is alleen meer kennis nodig dan hier staat. Bezoek daarom ook de pagina's waar ik elk element uitgebreid toelicht om jouw espresso's nog beter te maken.
Paul Velder
Paul Velder

Auteur