Wat is Speciality Coffee?

door Paul Velder 22 februari, 2017

Sprso is een microbranderij waar specialty coffee wordt geroosterd, maar wat betekent dit eigenlijk? Specialty Coffee is Bijzondere Koffie.

De Specialty Coffee Association of Europe (SCAE) definieert het als volgt:

Specialty coffee is een ambachtelijk bereide koffiedrank die door de klant een unieke kwaliteit, uitgesproken smaak en eigen persoonlijkheid wordt toegekend. Het onderscheidt zich en is superieur ten opzichte van de algemeen aangeboden koffiedranken. De koffiebonen gebruikt voor het drankje zijn met zorg en aandacht verbouwd op een nauwkeurig afgebakend gebied en worden volgens de hoogste normen geroosterd, bewaard en gebrouwen.”

Dit betekent dat je pas kan spreken van specialty coffee (bijzondere koffie) als:

  1. Je weet waar de koffie precies vandaan komt
  2. Gedurende het hele proces de hoogste normen zijn gehanteerd
  3. Het drankje goed bereid is
  4. De consument het drankje als bijzonder erkent en ervaart

 

Voor Punt 1 en 2 zorg ik als brander door zoveel mogelijk informatie over de koffie te geven en in de keten de hoogste normen te hanteren. Punt 4 hebben jullie in de hand. Vind je de koffie bijzonder ten opzichte van doorsnee koffie? Hier heb ik geen invloed op, dit is volledig afhankelijk punt 3. Hier kan ik natuurlijk wel bij helpen want het zou jammer zijn als jouw koffie niet volledig tot zijn recht komt.

Beter koffie zetten wil trouwens niet zeggen bakken met geld uitgeven aan nieuwe apparatuur. Daarom dat ik twee vragen heb geformuleerd:

  1. Hoe proef ik het verschil tussen specialty coffee (bijzondere koffie) en gewone koffie?
  2. Hoe zet ik met mijn apparatuur specialty coffee zodat ik het ook als zodanig kan waarderen?

 

Door deze vragen te beantwoorden hoop ik je te helpen nog meer te genieten van jouw koffie. De exacte vorm ben ik nog aan het uitwerken, maar ik hou je graag op de hoogte. Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor updates over het vervolg van deze koffie kennisserie.

{{block type="core/template" template="newsletter/subscribe.phtml"}}




Paul Velder
Paul Velder

Auteur




Ook in Blog

Wat is microlot koffie

door Paul Velder 22 februari, 2017

Lees meer

Reisverslag Guatemala

door Paul Velder 22 februari, 2017

Lees meer

Koffietijd!

door Paul Velder 22 februari, 2017

Lees meer