Reisverslag Guatemala

door Paul Velder 22 februari, 2017

Guatemala is koffie,

Afgelopen maand had ik het genoegen door Guatemala te reizen. Een onwijs mooi land met fantastische mensen. En na zowat het hele land te hebben doorkruist, kan ik een ding vaststellen: Guatemala is koffie.

 

Een land van uitersten

Uitzicht over de vulkanen in GuatemalaHet land is gezegend met een enorm divers landschap. Stranden aan de Pacific in het uiterste zuiden, de vulkanische hooglanden net daarboven, tropische regenwouden en Caribische standen naar mate je verder naar het noorden trekt. Ook het klimaat is zeer gevarieerd: zuidelijk is het droog en koel terwijl het noorden vochtig en warm is.

Tussen de vulkanen in de hoogland zijn de temperaturen, vochtigheidsgraden en hoeveelheden neerslag zeer uiteenlopend. Dit leidt tot een aantal verschillende microklimaten. In de 90er jaren heeft men getracht het land in te delen in specifieke regio’s gebaseerd op geografische, klimatologische en smaak eigenschappen van de koffie. Dit resulteerde in acht aparte regio’s met hun eigen karakteristieken. Wat al die regio’s met elkaar gemeen hebben is de focus op kwaliteit. Guatemala is zeker niet de grootste koffie producent, maar wel een van de betere. Hun ambitie is de beste koffie leveren en dat ze dat menen blijkt al vanaf het begin van het proces.

1 + 1 = beter

koffieplantje, de wortels zijn van een robusta plantjede top is arabicaIn Guatemala wordt zowel Arabica als Robusta gezaaid. Arabica levert smaaktechnisch een superieure boon af. Een nadeel is dat de wortels van deze struik in de bodem van Guatemala nogal wat te verduren krijgen vanwege micro-organismen, etc. Hierdoor groeit de koffiestruik niet optimaal. Robusta heeft van al deze zaken geen last en groeit vrolijk uit tot een stevige struik. De koffie van deze plant staat alleen niet bekend om zijn verfijnde smaak. Wat doet men dus? Als de Robusta en Arabica plantjes groot genoeg zijn knippen ze de twee zaailingen in tweeën en plakken ze de wortels van de Robusta onder het topje van de Arabica. Het resultaat is een plantje met sterke wortels en lekkere koffiebonen.

Liefde

Vrouwen sorteren de koffiebonen met de hand op defectenOndanks dat ze allemaal voor kwaliteit gaan, verschilt de aanpak tussen de grotere plantages, de kleinere boeren en de coöperaties. Maar bij iedereen die ik sprak bleek de liefde voor koffie. Een trotse gloed verschijnt op hun gezicht als je iets vraagt en ze barsten meteen los om je van alles te vertellen. Dit levert grappige situaties op als je iets in gebrekkig Spaans vraagt en je een waterval aan informatie terugkrijgt die je niet verstaat. Gelukkig had ik gezelschap van mijn vriendin die aardig wat Spaans kan.

De excursie naar Guatemala was een succes. Ik heb twee uitzonderlijk lekkere koffie's gevonden die ik in juni verwacht. Ik heb onwijs veel bijgeleerd over het proces dat voorafgaat aan het roosteren van de koffie. Het is te veel om in een keer op te schrijven, maar ik zal in volgende blog berichten meer met jullie delen. Als jullie specifieke vragen hebben, laat het even weten dan kom ik daar graag op terug.

 UPDATE: Bestel Hier de La Pangola microlot koffie uit Guatemala.

 


 

Vlag van Guatemala

Algemeen;

  • Officiële landstaal; Spaans
  • Hoofdstad; Guatemala-Stad
  • Oppervlakte; 108.889 km² (Nederland 37.354)
  • Inwoners; 14.373.472 (Nederlan 16.805.037)

Lijst van koffie producerende landen;

  • 1ste Brazil 2,609,040 Ton, 33.1% van de wereld productie
  • 2de Vietnam 1,200,000 Ton, 15.2% van de wereld productie
  • 3de Indonesia 495,000 Ton,  6.3% van de wereld productie
  • 10de Guatemala 225,000 Ton, 2.9% van de wereld productie

 

Wil je meer weten over Guatemala als koffieland kijk dan hier.
Paul Velder
Paul Velder

Auteur
Ook in Blog

Wat is microlot koffie

door Paul Velder 22 februari, 2017

Lees meer

Wat is Speciality Coffee?

door Paul Velder 22 februari, 2017

Lees meer

Koffietijd!

door Paul Velder 22 februari, 2017

Lees meer